Anka Peljhan : Domača kuhna pa to : naslednja epizoda
Podrobnosti knjige
ali Otroci obujajo zgodovino slovenske kulinarike
Recepti domačih slovenskih jedi v naslednji epizodi Domače kuhne pa to: ribe, močnate jedi in prigrizki. Recepte in opise običajev so zbrali slovenski osnovnošolci v projektu Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti.
Lastnost | Vrednost |
---|---|
Založba | Didakta |
Leto izdaje | 2014 |
Strani | 160 |
Jezik | slovenski |
Tip datoteke | epub |
ISBN | 9789612613273 |
Izvodov na voljo:
- Prost
- Prost
- Prost
-
Zaseden
Še 3 dni 35 min in 6 sekund
Pokukaj v knjigo
Dolg opis
Osnovnošolci Slovenije so ponovno zavihali rokave,
pripravili lonce in sklede ter se spopadli z ambiciozno zastavljeno
nalogo: od lokalnih ribičev ali ribogojcev pridobiti informacije o značilnih ribah ali vodnem življu njihove regije ali ožje lokacije,
se jih naučiti pripraviti po receptu, značilnem za njihov kraj ali
regijo, po možnosti v povezavi z zgodovino kulinarike kraja, skuhati
končni izdelek po predpisih najzahtevnejših gurmanov in kulinaričnih
estetov.
Ribištvo in ribogojstvo je že od nekdaj pomemben vir prehrane
najrazličnejših skupin ljudi, ne glede na lokalno pripadnost,
prepričanje, status ipd. Živelj slovenskih sladkih voda je zaznamoval
prenekatere jedilnike in bil osnova za izvrstne gurmanske kreacije
meščanskih družin, bolj preproste jedilnike delavskih družin ali še bolj
preproste jedilnike, ki jih najdemo v različnih samostanih.
94 skupin osnovnošolcev, domala iz vse Slovenije, je v drugem poglavju
projekta obujanja slovenske kulinarične dediščine ali Tekmovanja v
kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti
nadgradilo svoje znanje in sposobnosti ter poglobilo navdušenje in želje
po raziskovanju in ustvarjanju v svetu kulinarike. Ponovno so dokazali,
da se njihove ročne spretnosti lahko kosajo z »velikimi« kuharji in
dovršenostjo jedi, serviranih na krožnike priznanih restavracij, njihovo
znanje in interpretacija običajev, povezanih z ribištvom, ribogojstvom,
zgodovino jedi in z njimi povezanih običajev ter simpatičnost,
iznajdljivost in zrelost, pomešana s sončno otroško energijo, pa tako
ali tako nima prave konkurence.
Naše kuharsko popotovanje skozi čas smo dopolnili z močnatimi jedmi,
značilnimi za regije, iz katerih prihajajo posamezne tekmovalne
skupine, in tako naredili še
en velik korak k spoznavanju in zavedanju o pomenu slovenskega
kulinaričnega zemljevida ter se pri tem naučili spodbuditi željo po
vnovičnem odkrivanju vsega, kar je povezano z zgodovino kulinarike
posameznega kraja ali mojstrovin naših babic in dedkov.
Piko na »i« so otroci naredili z inovacijami in kreacijami v obliki različnih prigrizkov, kjer so upoštevali zakonitosti narave in letnega časa ter visoka estetska merila zahtevnih jedcev.
Recepte in opise običajev so zbrali slovenski osnovnošolci v projektu Tekmovanje v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti.