Jože Rozman : Čar vina
Podrobnosti knjige
Čar vina je pripoved o osebnem odnosu avtorja do vina in vseh njegovih razsežnostih, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati.
Lastnost | Vrednost |
---|---|
Založba | Beletrina |
Zbirka | eBeletrina |
Leto izdaje | 2018 |
Strani | 192 |
Jezik | slovenski |
Tip datoteke | epub |
ISBN | 9789612844714 |
Izvodov na voljo:
- Prost
- Prost
- Prost
-
Zaseden
Še 3 dni 35 min in 6 sekund
Pokukaj v knjigo
Dolg opis
Čar vina ni strokovni ampelografski ali enološki priročnik, takih je zdaj na naših knjižnih policah dovolj. Je pripoved o osebnem odnosu avtorja do vina in vseh njegovih razsežnostih, o estetskih, filozofskih in socioloških dimenzijah vina, ki zmorejo vsakomur približati to civilizacijsko dobrino, brez katere si današnjega sveta in življenja ne moremo zamišljati. Avtorja bolj kot kemizem vina zanima poglabljanje v preteklost, starodavne civilizacije, v gruzijske kverve, kjer naj bi se pred osmimi tisočletji spočelo vino, kakršnega poznamo danes. Dotakne se tudi Svetega pisma, kjer je vino omenjeno večkrat kot voda in mleko. Vinska trta simbolizira božje občestvo in pri zadnji večerji je bilo vino povzdignjeno v Kristusovo kri. Avtor pa je z obema nogama tudi trdno na naših tleh, kjer se posveti Valvasorju, ki je, še preden so o tem razmišljali drugod po Evropi, postavil prve zametke klasifikacije vinorodnih leg na Kranjskem. Bralci bodo dobili tudi odgovor na temeljno vprašanje, zakaj se avtor vsako jesen ob novem vinu na novo rodi. Popolna knjiga, v katero se lahko ob kozarcu dobrega vina poglobite sami ali o njej razpravljate v krogu najbližjih, tistih, s katerimi je vino tudi najlepše deliti.
Jože Rozman (1951) je vinski publicist, pisec o vinu in kulinariki, somelje druge stopnje, degustator z opravljenim izpitom na BF v Ljubljani, WSET III (Wine & Spirit Education Trust, London). Svoje znanje in izkušnje je doslej strnil v več knjigah, televizijskih scenarijih in delavnicah.